Obrazek

foto_kasza

W okresie jesienno-zimowym powinno się jadać więcej potraw z kasz, mających charakter rozgrzewający. Kasze dostarczają m.in. białko roślinne, wapń, błonnik, witaminy B1, B2, B6, PP, E, kwas foliowy, mikroelementy. Odkwaszają […]

czy_mleko_pomaga_w_odchudzaniu_640x0_rozmiar-niestandardowy

Mleko – podstawowy produkt żywnościowy, nieodzowny w jadłospisie, zaczyna wzbudzać kontrowersje. Jego zwolennicy powołują się na wielowiekową tradycję i nawiązują do czasów biblijnych, gdzie było symbolem dostatku i bogactwa. Przecież […]

sokuch1

Już od zarania dziejów ludzie i zwierzęta instynktownie wyczuwali, że sól jest im potrzebna do przeżycia. Jej złoża były szczególnie chronione i otaczane czcią jak największy skarb. Później nazywano ją […]

Żywność ekologiczna i zdrowie

Najpierw należałoby zadać sobie pytanie: co to jest zdrowie? Spontaniczna odpowiedź brzmi: brak choroby. Co w takim razie możemy uznać za chorobę? Z perspektywy medycyny konwencjonalnej lub klasycznej (akademickiej), która […]