Krwawnik Pospolity (Achillea Millefolium)
Nazwa ludowa: krwawnica ,śmietanka, ranik, sierpnik, tysiąclist
Krwawnik to aromatyczna roślina wieloletnia, która w zależności od podłoża może osiągać wysokość nawet do 60 cm.
Zaraz na początku wiosny tuż przy ziemi pojawia się rozeta liściowa, o długich, wąskich i postrzępionych liściach, z której później wyrasta sztywna łodyga zwieńczona baldaszkowym kwiatostanem o barwie kremowo-białej , lub bladoróżowej.
Krwawnik( Achillea) swoją nazwę zawdzięcza greckiemu wojownikowi Achillesowi, który ponoć po bitwach, leczył swoje rany krwawnikiem.
Gdzie możemy go znaleźć: Jest to gatunek pospolity w Europie. W Polsce występuje na terenie całego kraju.
Nie jest rośliną wybredną , radzi sobie doskonale na każdym podłożu.
Porasta nieużytki , pola, ogrody, sady. Spotkać go można na skraju lasów, na przydrożach.
Co jest surowcem zielarskim: Ziele i kwiaty.
Aby pozyskać surowiec o najlepszej jakości , wybieramy do zbioru miejsca najbardziej nasłonecznione.
Zabierzmy ze sobą sekator , ponieważ łodygę krwawnika trudno łamać i niestety będziemy wyrywać rośliny z korzeniami , zaś sekatorem można łatwo obcinać baldaszki roślin oraz łodygę na dowolnej wysokości.
Ścięty surowiec układamy luźno w koszyku i niezwłocznie suszymy aby nie tracić cennych olejków eterycznych.
Suszyć możemy naturalnie w zacienionym , przewiewnym miejscu.
Jeśli mamy do dyspozycji suszarnię , trzeba pamiętać aby temp. suszenia nie przekraczała ( 35C).
Po wysuszeniu “osmykujemy” ręcznie liście i kwiaty, możemy też ziele otrzeć na sitach. Zdrewniałą łodygę odrzucamy.
Substancje czynne:
-
Ziele– olejek eteryczny, substancja goryczkowa(achilleina), która zwiększa krzepliwość krwi, flawonoidy, cholina, garbniki, furanokumaryny, sole mineralne( kobalt, miedź, mangan, molibden, żelazo, siarka)), witaminy A, C, K, śluzy , fitoncydy, żywica
-
Kwiaty- flawonoidy, olejek eteryczny , cholina
Pożytek dla zdrowia :
-
Kwiaty- wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwkrwotoczne.
Preparaty z kwiatów krwawnika stosuje się przy zaburzeniach ze strony przewodu pokarmowego takich jak: zgaga, odbijanie, wzdęcia, nudności, brak apetytu.
Stosuje się je również przy dolegliwościach wątrobowych i bolesnych miesiączkach.
-
Ziele- przypisuje mu się właściwości rozkurczowe , przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne.
Stosuje się go w stanach skurczowych mięśni gładkich jelit, pęcherza moczowego i dróg żółciowych.
Ziele krwawnika sprawdza się dobrze przy drobnych krwawieniach płucnych i przewodu pokarmowego( wrzody żołądka , dwunastnicy, hemoroidy).
Przepisy:
Napar z ziela –
1 łyżka stołowa ziela krwawnika na 1 ½ szkl. wrzątku. Przykryć i parzyć 20 min.
Przecedzić , pić 2-3 razy dziennie ½ szkl przy zaburzeniach trawienia i drobnych krwawieniach.
Napar z kwiatów–
1ł łyżkę stołową kwiatów zalać 1 ½ szkl. wrzątku. zaparzać pod przykryciem 15 min.
Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po ½ szkl w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
Napar ten możemy tez stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej
Do nasiadówek przy hemoroidach , czy do kąpieli , lub okładów na skórę możemy również stosować napar , ale musi być mocniejszy : wtedy bierzemy 2 łyżki ziela krwawnika i zalewamy 1 szkl.wrzątku.
Sok z młodych liści krwawnika :
dawniej wyciśnięty sok podawano z mlekiem i miodem przy dolegliwościach wątroby , żołądka i jelit.
Dodatek do paszy zwierząt gospodarskich:
na wiosnę zbierano młode liście krwawnika i drobno pokrojone dodawano do paszy młodych indyków.
Drobno pokrojone, młode liście krwawnika są doskonałym aromatycznym i witaminowym dodatkiem do jajecznicy ,twarogu albo jako posypka na kanapkę.