Mniszek pospolity ( Taraxacum vulgare ), nazywany również Mniszkiem lekarskim (Taraxacum officinale)
Nazwa Ludowa: (mlecz?, dmuchawiec, popia głowa, męska stałość)
Ważne ! : Mniszek często potocznie nazywany jest mleczem , ale trzeba wiedzieć ,że Mlecz to zupełnie inna grupa botaniczna. Mniszek należy do rodzaju Taraxacum , mlecz do rodzaju Sonchus L.
Mniszek to roślina , która dla rolników , działkowiczów i ogrodników jest uciążliwym chwastem, dla zielarzy i naturoterapeutów cennym surowcem leczniczym, zaś dla pszczelarzy wartościową rośliną miododajną.
Gdzie możemy go znaleźć: jest pospolity w całej Europie . Zawędrował nawet do Azji i północnej Afryki . Wybiera podłoże zasobne i wilgotne, preferuje bliskość siedzib ludzkich .
Rozsiewa się obficie ,a na przełomie kwietnia i maja żółtym kobiercem pokrywa łąki, pastwiska, przydomowe trawniki , ozdabia przydroża i rowy.
Co jest surowcem zielarskim: cała roślina ma właściwości lecznicze
-
Część naziemną ( rozeta liściowa, pęd i koszyczek kwiatowy jeszcze nie rozwinięty, w pąku) ) zbiera się wczesną wiosną i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu
-
Część podziemną ( korzeń), zbieramy późną jesienią.
Warto wybierać rośliny starsze, gdyż mają najlepiej rozwinięty korzeń. Po wykopaniu należy go dokładnie oczyścić z ziemi , grubsze korzenie przekroić , rozłożyć cienką warstwą i wysuszyć.
Ważne aby temperatura suszenia nie przekraczała 30 C .
Przechowywać w ciemnym , suchym miejscu.
Substancje czynne: Istnieją różnice w składzie chemicznym w poszczególnych częściach mniszka lekarskiego
-
Korzeń: zawiera najwięcej taraxacyny( laktony seskwiterpenowe)tzw. gorycze, kwasy tłuszczowe, żywicę, kauczuk, wosk, inulina
-
Kwiaty i liście są bogate w alkohole triterpenowe , karotenoidy, saponiny, cholinę, Wit .C ,B2 , białka żelazo, potas, mangan , fosfor
Pożytek dla zdrowia:
Mniszek wykazuje istotne działanie na układ pokarmowy i moczowy. Preparaty z korzenia mniszka dzięki zawartym w nim goryczom pobudzają wydzielanie żółci, soku żołądkowego , zwiększają ilość wydzielanego moczu.
Normalizują funkcjonowanie przewodu pokarmowego i moczowego.
Mniszek zalecany jest przy niestrawności ,nieżycie żołądka z niską produkcją kwasu żołądkowego, przy braku apetytu.
Doskonale sprawdza się w początkowym stadium kamicy żółciowej( skonsultować z lekarzem), w schorzeniach wątroby, szczególnie po wirusowym zapaleniu wątroby, w czasie rekonwalescencji.
Ze względu na właściwości moczopędne zaleca się mniszka w kamicy moczowej i schorzeniach reumatycznych oraz do odtruwania organizmu.
Medycyna ludowa polecała wywary z mniszka na choroby skórne( egzemy, czyraki, znamiona) .
Leczono nim hemoroidy i stany zapalne oskrzeli.
W literaturze znajdują się wzmianki o zastosowaniu mniszka do obniżania cukru we krwi , cholesterolu.
Mówi się również o jego właściwościach „antyrakowych” mniszka(korzeń)
Warto wiedzieć, że mniszek jest rośliną bezpieczną o szerokim zastosowaniu w fitoterapii, dobrze tolerowaną. Jednak u niektórych może wywołać reakcje alergiczne.
Przepisy:
Odwar :
2 łyżki stołowe korzeni lub kwiatów mniszka ( lub 1łyżkę korzeni i 1 łyżkę kwiatów) zalać 2 szklankami ciepłej wody, przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut. Przecedzić , przelać do termosu( ze szklanym wkładem).
Pić ½ szkl 2-3 razy dziennie ,30 min przed jedzeniem.
Mniszek ma również zastosowanie w gotowych mieszankach ziołowych np. Diabetosan, Degrosan , CholagogaII, Normosan.
Syrop (miodek) z kwiatów mniszka
-
400-500 kwiatów mniszka (należy je zebrać bezpośrednio przed wykonaniem syropu). Potem rozłożyć na około 30 min na stole aby ich “lokatorzy” mogli bezpiecznie opuścić kwiaty
-
1 litr wody
-
1 kg cukru
-
Sok z 2-3 cytryn
To jest klasyczna receptura na syrop z kwiatów mniszka
Inni dodają zamiast soku z cytryny sok z pomarańczy lub przyprawy : cynamon, goździki, tymianek, imbir.
Proponuję pierwszy raz zrobić” wersję klasyczną ”, a później eksperymentować .
Kwiaty zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut.
Całość studzimy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Następnie jeszcze raz zagotowujemy i po wystudzeniu całość cedzimy przez gazę lub bawełnianą szmatkę ( świetnie nadaje się tetrowa pielucha), dobrze odciskając kwiaty.
Teraz do klarownego płynu dodajemy cukier i powoli gotujemy około 2 godzin.
Ważne aby co jakiś czas syrop przemieszać drewnianą łyżką i szczególnie pod koniec gotowania sprawdzać konsystencję (ma być jak lejący miód) na koniec dodajemy sok z cytryny.
Syrop przelać do czystych , wyparzonych słoików( najlepiej około 200ml), zakręcić i przechowywać w ciemnym , chłodnym miejscu.
Jeśli syrop jest dobrze zrobiony nie trzeba go pasteryzować ( cukier spełnia tutaj rolę” konserwanta”).
Syrop jest nie tylko bardzo smaczny , ale ma wiele cennych wartości leczniczych: wzmacnia odporność , łagodzi kaszel i chrypkę , działa przeciwzapalnie .
Zastosowanie kulinarne :
Ze świeżych liści przygotowuje się pożywną , zasobną w witaminy sałatkę. Trzeba jednak pamiętać aby wybierać tylko bardzo młode, jasnozielone liście , które mają najmniej goryczy.
Dodatkowo można je jeszcze na 30 min przed użyciem zalać zimną wodą.
Sałatka z liści mniszka :
liście mniszka starannie umyć, sparzyć na sicie wrzątkiem, pokroić i zmieszać z utartą marchwią i jabłkiem, połać oliwą, przyprawić.
Mniszka można również kisić .
Kiszonkę przygotowuje się z pączków kwiatowych i łodyg.