
Kwiaty podbiału pospolitego

Liść podbiału pospolitego

liść podbiału pospolitego
Podbiał pospolity ( Tussilago farfara)
Nazwa ludowa ( podbiał, podbiel, końskie kopyta, kobilacz , kwiat boże liczko)
W Polsce roślina bardzo powszechna . Postrzegana jako zwiastun wiosny : najpierw pojawiają się żółte kwiaty ,które na pierwszy rzut oka przypominają kwiaty mniszka mniszka ,są jednak znacznie mniejsze. Liscie rozwijają się później. Są początkowo pokryte białym puszkiem , który z czasem traci się z powierzchni liścia, lecz zostaje pod spodem.
Stąd nazwa „podbiał”
Gdzie możemy go znaleźć: bardzo często rośnie na terenach wilgotnych; na skraju lasów, nad brzegami wód, porasta żwirowiska , hałdy , lubi nieużytki.
Co jest surowcem zielarskim: kwiaty i liście.
-
Kwiaty zbieramy w marcu i kwietniu ,
-
Liście od czerwca do września
Substancje czynne:
-
Kwiaty: zawiera ją flawonoidy, gorycze, śluzy , garbniki
-
Liście: flawonoidy, fitosterole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, śluzy
Pożytek dla zdrowia:
Podbiał działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, powlekająco , wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwkaszlowo.
Stosowany jest w chorobach górnych dróg oddechowych: stany zapalne gardła, oskrzeli , płuc, astma, chrypka, kaszel
oraz w chorobach przewodu pokarmowego np. wrzody żołądka, dwunastnicy, nieżyt jelit, niestrawność, zaparcia.
Może być również stosowany zewnętrznie ,w formie okładów przy stanach zapalnych skóry.
Przepisy:
Napar :
1 łyżkę stołową liści lub kwiatów zalać 1szkl. wrzątku, przykryć i parzyć 20 minut.
Pić 3-4 x dziennie po 1/2szklanki między posiłkami.
Nalewka z kwiatów podbiału :
20 sztuk kwiatów podbiału umyć , osuszyć, rozdrobnić przełożyć do słoja i zalać dwoma szklankami 70% spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
Następnie płyn przefiltrować i dodać syrop przygotowany z 250 cukru i 250 g wody. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub bibułę , rozlać do butelek , szczelnie zamknąć, opisać i odstawić w ciemne miejsce na około 3 miesiące.
Nalewka podbiałową stosuje się 3 X dziennie po 1 łyżce stołowej .
Jest to dobry środek przeciwkaszlowy, skutecznie usuwa flegmę . Stosuje się ją w anginie, przeziębieniu, grypie.
Herbatka na przeziębienie :
Kwiat lub liść podbiału- 20g
Ziele tymianku-20g
Kwiat lipy- 20g
Kwiat czarnego bzu-20g
Wszystkie składniki wymieszać .
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szkl. wrzątku , przykryć i parzyć 20min.
Pić 2-3 x dziennie 1 szkl.
Herbatkę można osłodzić miodem lub dodać soku malinowego.