PODBIAŁ POSPOLITY

Kwiaty podbiału pospolitego

Liść podbiału pospolitego

liść podbiału pospolitego

Podbiał pospolity ( Tussilago farfara)

 

Nazwa ludowa ( podbiał,  podbiel, końskie kopyta,  kobilacz , kwiat boże liczko)

W Polsce roślina bardzo powszechna .  Postrzegana jako zwiastun wiosny : najpierw pojawiają się żółte kwiaty ,które  na pierwszy rzut oka  przypominają kwiaty mniszka mniszka  ,są  jednak znacznie mniejsze.  Liscie  rozwijają się później.  Są początkowo  pokryte białym puszkiem , który z czasem traci się z powierzchni liścia, lecz zostaje pod spodem.
Stąd nazwa  „podbiał”

 

Gdzie możemy go znaleźć:  bardzo często rośnie na terenach wilgotnych; na skraju lasów, nad brzegami wód, porasta żwirowiska , hałdy , lubi nieużytki.

 

Co jest surowcem zielarskim:   kwiaty i liście.

  • Kwiaty zbieramy w marcu i kwietniu ,

  • Liście od czerwca do września

Substancje czynne:

  • Kwiaty: zawiera ją flawonoidy, gorycze, śluzy , garbniki

  • Liście: flawonoidy, fitosterole, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, śluzy

Pożytek dla zdrowia:

Podbiał działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, powlekająco , wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwkaszlowo.
Stosowany jest w chorobach górnych dróg oddechowych: stany zapalne gardła, oskrzeli , płuc, astma, chrypka, kaszel
oraz w chorobach przewodu pokarmowego np. wrzody żołądka, dwunastnicy, nieżyt jelit, niestrawność, zaparcia.
Może być również stosowany zewnętrznie  ,w formie  okładów przy stanach zapalnych skóry.

Przepisy:

Napar :

1 łyżkę stołową liści lub kwiatów zalać 1szkl. wrzątku, przykryć  i  parzyć 20 minut.
Pić 3-4 x dziennie po 1/2szklanki między posiłkami.

Nalewka z kwiatów podbiału :

20 sztuk kwiatów podbiału umyć , osuszyć,  rozdrobnić  przełożyć do słoja i zalać dwoma szklankami 70% spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce.
Następnie płyn przefiltrować  i dodać syrop przygotowany z 250 cukru i 250 g wody. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub bibułę , rozlać do butelek , szczelnie zamknąć,  opisać i odstawić w ciemne miejsce na około 3 miesiące.
Nalewka podbiałową stosuje się 3 X dziennie  po 1 łyżce stołowej .
Jest to dobry środek przeciwkaszlowy,  skutecznie usuwa flegmę . Stosuje się ją w  anginie, przeziębieniu, grypie.

Herbatka na przeziębienie :

Kwiat lub liść podbiału- 20g
Ziele tymianku-20g
Kwiat lipy- 20g
Kwiat czarnego bzu-20g

Wszystkie składniki wymieszać .
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1 szkl. wrzątku , przykryć i parzyć 20min.
Pić 2-3 x dziennie 1 szkl.

Herbatkę można osłodzić miodem  lub dodać soku malinowego.

Komentarze zostały zablokowane.