
Każdego roku , gdzieś w okolicach stycznia , kiedy już przebrzmiał ” Międzynarodowy Dzień Modlitw o przyspieszoną przemianę materii” i kiedy jak zwykle nic się nie stało …,a w kolorowych czasopismach pojawiają się diety-CUD, w wielu głowach zaczyna kiełkować myśl o odchudzaniu .
Odchudzanie to słowo magiczne; u jednych wywołuje euforię ( ..jak zgubię parę kilo ,świat stanie się lepszy..) , u innych frustrację (.. po co zaczynać i tak znowu przytyję..).
Mimo to „przeczesujemy” internet w poszukiwaniu rewelacyjnej diety – czyli jak schudnąć szybko ,dużo i na zawsze….
Zdesperowani zaczynamy stosować coraz bardziej drakońskie metody zrzucania wagi , obniżamy ilość kalorii do minimum , głodzimy się…chudniemy … ,a potem czeka nas niespodzianka – w postaci efektu jojo tzn w niedługim czasie przytyjemy i to z nawiązką.
By odchudzanie było skuteczne i nie zrujnowało nam zdrowia musimy sobie uświadomić , że jest to proces , który wymaga czasu , cierpliwości i wiedzy.
Na co trzeba zwrócić uwagę w czasie odchudzania
-
Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów ( niekoniecznie tylko woda)
-
Dobór odpowiednich składników pokarmowych ( tłuszcz, białko, węglowodany)
-
Odpowiednie nastawienie psychiczne ( nie od razu Kraków zbudowano, uzbroić się w cierpliwość… im wolniej chudniemy ,tym efekt będzie trwalszy))
-
Ruch ( pobudzenie układu limfatycznego)
Czyli do dzieła:
Ważne aby się nie głodzić ( na dłuższa metę jest to frustrujące dla psychiki i niebezpieczne dla ciała – utrata ważnych składników odżywczych)
Jak schudnąć „z głową” zademonstruję na następującym przykładzie:
Kobieta 30 lat, 170cm wzrostu , waga 100kg, praca za biurkiem – chce schudnąć bez efektu jojo!
-
Obliczam jej prawidłową wagę ( stosuję regułę Broci) –wzrost w cm-100
170 – 100 = 70- prawidłowa waga, powinna zgubić 30 kg
-
Obliczam jej Całkowitą Przemianę Materii CPM, przy siedzącym trybie życia tzn. ile obecnie zużywa kalorii na dobę
CPM= 1kcal na 1kg masy ciała x 24 ( doba) x 1,4(siedząca praca)
CPM= 1kcal x 100 kg x 24 x 1,4= 3360kcal – tyle obecnie zużywa na dobę
-
Z reguły można odjąć 20% kalorii z dziennej diety bez ryzyka jojo czyli 20% x 3360kcal = 672( 700 kcal) można dziennie odjąć z diety bez ryzyka jojo.
Obliczam jej dozwoloną dawkę kalorii w czasie odchudzania
3360kcal – 700kcal= 2660 kcal –jej dzienna porcja kalorii na diecie odchudzającej.
1 kg wagi odpowiada 7000kcal , czyli jedząc dziennie 700 kcal mniej ,potrzebujemy 10 dni aby zgubić 1 kilogram . Tym tempem w ciągu miesiąca mamy 3 kg mniej. Zaś 30 kg pozbędziemy się w ciągu 10 miesięcy. I tak jest optymalnie , bez głodzenia ,a przede wszystkim efekt jojo nam nie grozi.
Oczywiście co jakiś czas np. po utracie każdych 5 kilogramów obliczamy sobie na nowo ilość kalorii w dziennym zapotrzebowaniu odpowiednio do aktualnej wagi. wg powyższych wzorów. W ten sposób nie narażamy się na restrykcyjne „głodowanie” i wyniszczenie organizmu
Najważniejszym elementem w procesie odchudzania jest jadłospis. Nie jest sztuką zajadać się zieloną sałatą, pomidorami, chudym twarogiem i maksymalnie redukować tłuszcz żeby schudnąć. Pytanie jak długo tak wytrzymamy.
Tajemnica polega na tym, aby dobrać pokarmy tak by stanowiły naszą dietę na stałe.
Zapewniam ,że ta droga jest skuteczna.
O czym musimy pamiętać:
-
białko, nie może go zabraknąć w naszej diecie. Białko to życie , to enzymy, hormony, struktury organów, kolagen, skóra, włosy, stawy, kości…Potrzebujemy minimum 1g białka na 1kg masy ciała. Najwartościowsze źródła białka to: jaja, przefermentowane produkty mleczne( twaróg , kefir, mleko zsiadłe ), mięso
ryby, rośliny strączkowe ( soczewica, bo, groch,fasola), zawierają oprócz białka sporo węglowodanów. Osoby “Vege” , bazujące głównie na “strączkach” powinny pamiętać o
przyprawach ( cząber, kminek, oregano)
-
Węglowodany to podstawowy składnik energetyczny codziennej diety. Jego wartość wynosi 4kcal/1g . W diecie odchudzającej należy wykluczyć wszystkie słodycze ( ciastka, lody , cukierki..itd, owoce suszone ( rodzynki, śliwki , daktyle, figi) oraz słodkie owoce np .winogrona, pomarańcze, mandarynki, banany….. Należy znacznie ograniczyć: makarony, ryż, chleb bułki, kasze . Najlepiej dostarczać węglowodany w formie warzyw i kiszonek. Zimą nie warto jeść zielonej sałaty, pomidorów czy świeżych ogórków , mają niewielką wartość odżywczą, a ponadto schładzają organizm.
-
Tłuszcze, tak tłuszcze są ważnym elementem diety odchudzającej. Bez nich nie da się żyć , a z minimalną ilością tłuszczu w diecie się wegetuje. Są nieodzownym składnikiem mózgu, płuc, nerek , błon komórkowych, kości(szpik), hormonów….Jakie tłuszcze? Masło, smalec, śmietana, oleje tłoczone na zimno np. oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, lniany kokosowy .