Sadziec konopiasty to roślina mało znana , choć występuje w całej Europie. W Polsce jest dość pospolita .
W zasadzie trudno ją przeoczyć ,dorasta nawet do 180cm wysokości. Jej liście przypominają wyglądem liście konopi.
Kwiaty ma brunatno-różowe, zebrane w gęste baldachogrona , pachnące. Wykorzystuje się go do celów leczniczych oraz jako roślinę dekoracyjną( np. do obsadzania oczek wodnych ).
Dawniej sadźca uważano za ojca wszystkich ziół, zaś matką była lebiodka.
Sadziec miał również szerokie zastosowanie w leczeniu bydła.
Gdzie go możemy znaleźć: W Polsce występuje na niżu i terenach podgórskich. Lubi podłoże wilgotne, rośnie na torfowiskach, w podmokłych lasach i zaroślach, na wilgotnych łąkach.
Co jest surowcem zielarskim: ziele, choć dawniej pozyskiwano jeszcze kłącze i korzeń
Zbieramy kwitnące ziele w lipcu i sierpniu. Usuwamy sekatorem dolną , najtwardszą część łodygi .
Suszymy w warunkach naturalnych , w miejscu zacienionym i przewiewnym.
Substancje czynne: olejek eteryczny, gorycz( euparynę), garbniki, żywice, sterole, saponiny, flawonoidy, glikozydy (np. eupatoryna) oraz śladowe ilości alkaloidów pirolizydynowych.
Pożytek dla zdrowia :
sadziec konopiasty wykazuje właściwości żółciotwórcze i żółciopędne oraz rozkurczowe na drogi żółciowe.
Stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, reguluje wypróżnienia.
Znalazł zastosowanie w chorobach kobiecych ( zapalenie jajników, macicy, jajowodów), przy zapaleniu stawów .
Jest zalecany przy schorzeniach nerek, wątroby i dróg żółciowych. Sprawdza się przy grypie, przeziębieniach i objawach towarzyszących takich jak : gorączka, katar, zapalenie gardła, oskrzeli.
Przepisy:
Napar-
1łyżkę stołową ziela zalać 1 szkl. wrzątku .
Parzyć pod przykryciem 15 minut.
Pić 2-3 razy dziennie 1 szklankę .
Komentarze zostały zablokowane.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.