SYROP Z KWIATÓW DZIKIEGO BZU

Syrop z kwiatów dzikiego bzu

 

  • 40-50 baldaszków

  • 1l wody

  • 1kg cukru

  • 2-3 cytryny ( ekologiczne, niepryskane)

Wykonanie:

Baldaszki ostrożnie rozłożyć na papierze na 30 min, aby pozbyć się ewentualnych „lokatorów”

Z wody i cukru przygotować syrop.

W dużym słoju kłaść warstwami kwiaty bzu i plastry cytryny.

Całość zalać syropem , przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni .

Syrop przecedzić , rozlać do butelek , zapasteryzować.

Z takiego syropu można przyrządzić doskonałą  lemoniadę. Wystarczy 1 lub 2 łyżeczki syropu zmieszać z 1 szklanką  wody mineralnej gazowanej.
Smakuje wybornie!

Komentarze zostały zablokowane.