SYROP Z KWIATÓW MNISZKA

Syrop (miodek)  z kwiatów mniszka

 

 

 

  • 400-500 kwiatów mniszka  (należy je zebrać  bezpośrednio przed  wykonaniem syropu). Potem  rozłożyć na około 30 min na stole aby ich “lokatorzy” mogli bezpiecznie opuścić kwiaty

  • 1 litr wody

  • 1 kg cukru

  • Sok z 2-3 cytryn

To jest klasyczna  receptura na syrop z kwiatów mniszka
Inni dodają zamiast soku z cytryny sok z pomarańczy lub przyprawy : cynamon, goździki, tymianek, imbir.
Proponuję pierwszy raz zrobić” wersję  klasyczną ”, a później eksperymentować .

Kwiaty  zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut.
Całość studzimy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Następnie jeszcze raz zagotowujemy i po wystudzeniu całość cedzimy przez gazę lub  bawełnianą szmatkę ( świetnie nadaje się tetrowa pielucha), dobrze odciskając kwiaty.
Teraz do klarownego płynu dodajemy cukier i powoli gotujemy około 2 godzin.

Ważne aby co jakiś czas syrop przemieszać drewnianą łyżką i szczególnie pod koniec gotowania sprawdzać konsystencję (ma być jak lejący miód) na koniec  dodajemy sok z cytryny.
Syrop przelać do czystych , wyparzonych słoików( najlepiej około 200ml), zakręcić i przechowywać w ciemnym , chłodnym miejscu.
Jeśli syrop jest dobrze zrobiony nie trzeba go pasteryzować ( cukier spełnia tutaj rolę” konserwanta”).

Syrop  jest nie tylko bardzo smaczny , ale ma wiele cennych wartości leczniczych: wzmacnia odporność , łagodzi kaszel i chrypkę ,  działa przeciwzapalnie .

 

Komentarze zostały zablokowane.